Wat is Flexibel Diëten?

De woorden flexibel diëten zeggen het eigenlijk al, het is een flexibele benadering van diëten dat niet de focus legt op specifieke voedingssoorten of middelen, maar juist op de samenstelling van voeding. Dus waaruit voedingsmiddelen zijn opgebouwd in termen van de macro’s, micro’s en vezels.

Het bijhouden (tracken) van je macro’s is een wiskundige toepassing voor het veranderen van je lichaamssamenstelling. Doormiddel van wetenschappelijk onderbouwde berekeningen en formules, wordt duidelijk wat je lichaamskenmerken zijn en kan er bepaald worden hoeveel calorieën je nodig hebt om je doel te bereiken. Dit doel kan zowel vet verlies zijn als het opbouwen van spiermassa. Wanneer helder is hoeveel calorieën je nodig hebt, wordt de totaal noodzakelijk inname ingedeeld in de specifieke macro hoeveelheden. De juiste indeling is voor ieder persoon anders en is afhankelijk van verschillende factoren en doelen.

Het tracken van macro’s kan het beste gezien worden als een meetlint voor het “bouwen” van je lichaam en bereiken van je droom lijf. Het stelt je in staat om alle voeding die je tot je neemt te volgen en meten, waardoor je gewenste doelen op een efficiënte en effectieve manier kan behalen. Het maakt een einde aan al het giswerk van conventionele diëten en zorgt ervoor dat je de juiste weg inslaat.

banana bread on diet scale

Meet Your Macro’s gelooft dat het psychologisch voordelen heeft om jezelf af en toe een traktatie toe te staan. Daarnaast is het wetenschappelijk aangetoond dat flexibiliteit in je voedingspatroon resulteert in blijvend gewichtsverlies. De ervaring leert dat zodra je iets niet mag eten, de aantrekkingskracht daarvoor juist alleen maar groter wordt. Maar waarom niet genieten van voeding dat je lief is? Wat is het nut van jezelf beperken en straffen wanneer je toegeeft aan die hunkering? En hoe fijn is het, om op een verjaardag wel een stukje taart te kunnen nemen? Of wat popcorn in de biosscoop? Flexibel diëten is een instrument dat ervoor zorgt, dat de producten die je lekker vindt onderdeel kunnen zijn van je dagelijkse voedingspatroon, zodat jij je sociale leven weer terug krijgt en kan genieten van eten zonder schuldgevoel. Het helpt niet alleen bij het bereiken van je doelen, maar geeft je ook de mogelijkheid om “normaal” te functioneren en participeren in het dagelijks leven.

Het tracken van macro’s is meer dan alleen een manier om vet te verliezen of spiermassa op te bouwen. Het is een methode die zorgt voor een algehele gezondere levensstijl. Het is geen crash dieet of maaltijd vervanger, maar een handvat dat je toelaat om te kunnen kiezen wat je wilt eten. Het leert je uit welke macro’s je voeding bestaat waardoor je op een bewuste, fijne en verantwoorde manier je keuzes maakt. Doordat dit dus ook een hele praktische manier is, levert het op de langere termijn duurzame resultaten op.

Als het aankomt op het veranderen van je lichaamssamenstelling is flexibel diëten een fantastisch instrument. Het begrijpen van de waarheid en feiten over koolhydraten, vetten en eiwitten kan het verschil maken tussen het bereiken van je doelen of het opgeven van je goede voornemens omdat je een keer een product hebt gegeten wat de maatschappij de stempel “slecht” heeft gegeven.

Flexibel diëten wordt nog wel eens vergeleken met het ‘gewoon’ tellen van calorieën, echter is het grote verschil dat flexibel  diëten de focus legt op het bijhouden van je macro’s en niet alleen op het netto aantal calorieën wat je op een dag consumeert. Dit is een zeer belangrijk aspect van deze aanpak omdat het ervoor zorgt dat je een evenwichtig en gebalanceerd voedingspatroon hebt, waarbij je voldoende micro’s (vitaminen, mineralen en vezels) binnen krijgt. Deze zijn uiterst belangrijk en essentieel voor het behoud van je gezondheid, lichamelijke functies en een gezonde spijsvertering.

De vrijheid in je voedingskeuze is een van de grote voordelen van flexibel diëten, maar vanuit deze vrijheid kunnen ook misverstanden ontstaan. Het is niet de bedoeling dat je maaltijden alleen maar bestaan uit koekjes, chips, patat en pizza. Maar je zult merken dat wanneer je enige tijd bezig bent met deze methode, het je bijna dwingt om een breed scala aan voedingsmiddelen te consumeren die hoog in hun voedingswaarde zitten. Dit komt omdat het anders erg moeilijk, zo niet onmogelijk is om je macro doelen te bereiken.

Meet Your Macro’s adviseert een voedingspatroon te hanteren met producten die nutriëntrijk zijn. Dit is voeding dat rijk is aan veel voedingsstoffen. Maar kan jij niet zonder je stukje chocolade in de avond of een koekje bij de koffie? Dan heb je de mogelijkheid om dit binnen je macro’s te passen en ervan te genieten zonder schuldgevoel. Ben je een ‘clean eater’? Eet jij alleen glutenvrij? Of ben je Paleo fan? Ook dan kan jij nog steeds de voedingsmiddelen eten die je fijn en belangrijk vindt en tegelijkertijd op een gezonde en verantwoorde manier je doelen bereiken. Flexibel  diëten gaat over het feit dat er geen ‘slecht’ of ‘verboden’ voeding is zolang ze binnen je dagelijkse macro’s passen.

Alles over Reverse Dieting