Reverse dieting

Wat is reverse dieting?

Bij het lezen van de woorden reverse dieting denk je waarschijnlijk: ‘dat betekent toch gewoon omgekeerd diëten’? Uiteindelijk komt het daar wel op neer, alleen komt er nog wel wat meer bij kijken.

Reverse dieting is een periode waarin je de calorie inname heel langzaam en gecontroleerd verhoogd tot je persoonlijke onderhoudsniveau of indien mogelijk hoger, na langere perioden van calorie restrictie/diëten.

In wezen dus inderdaad het ‘omkeren’ van je dieet. De extra calorieën die je langzaam toevoegt, komen over het algemeen uit koolhydraten en vetten. Dit omdat mensen met een lage calorie inname vaak al vrij hoog in hun eiwitten zitten en het geen enkele zin heeft om die nog verder te verhogen. Gewicht aankomen is echter niet het doel van een reverse dieet. Het doel is je calorie inname zo veel mogelijk te verhogen, tot aan je onderhoudsniveau, maar met een beperkte gewichtstoename. Wanneer je hiermee je stofwisseling de tijd geeft om zich stapsgewijs aan te passen aan een hogere calorie inname, zorg je ervoor dat je bij een volgende “cut” ( vet verlies periode) veel minder drastische maatregelen hoeft te nemen om je doelen te bereiken.

Wat gebeurt er als je op dieet bent ?

Na een lange periode van calorie restrictie, beter bekend als diëten, begint je lichaam zich aan te passen aan de lage hoeveelheid calorieën. Dit betekent in feite dat je lichaam efficiënter wordt in het gebruik van energie, omdat het daar simpelweg gebrek aan heeft. Je lichaam gaat zich verdedigen en beschermen, waardoor het minder calorieën verbrandt en verder gewichtsverlies heel moeilijk zo niet onmogelijk wordt. Dit noemt men ook wel het bereiken van een plateau.

Meet Your Macro’s is van mening dat een reverse diet veel voordelen met zich mee brengt. Veel mensen met gewichtsproblemen hebben een slechte en/of ongezonde relatie met voeding en vooral met het tellen van calorieën. Een groot deel van onze klanten waren er heilig van overtuigd dat zij eindeloze cardio sessies moesten doen en daarbij hun calorie inname extreem moesten verlagen om hun doelen te bereiken. Het toepassen van crash diëten is ongezond, waarbij het risico op het verliezen van spiermassa zeer groot is en het lichaam een tekort krijgt aan vitaminen en mineralen. Daarnaast zorgt een crash dieet ook niet voor langdurig blijvend resultaat. Doordat er geen gezond voedingspatroon wordt aangeleerd, sluipen oude gewoontes er snel weer in waardoor men uiteindelijk zwaarder wordt. Meet Your Macro’s wil deze mensen laten zien dat je kan afvallen op een veel minder extreme, maar gezonde en verantwoorde manier!

Hoewel de bedoeling van een reverse diet is dat je zo min mogelijk vet aankomt, is het zeer waarschijnlijk dat het opvoeren van calorieën uiteindelijk wel enige gewichtstoename met zich meebrengt. Dit komt onder andere door het feit dat je lichaam voor elke toegevoegde gram koolhydraat, 3 gram meer water opslaat. Maar doordat de calorie inname heel geleidelijk verhoogd wordt, is het percentage wat je daadwerkelijk in vet aankomt minimaal. Mits jij je natuurlijk wel aan je macro planning houdt.

Doordat veel trainers en fitness professionals alleen de foto’s online zetten van mensen die reverse diet toepassen en daar enorm goed op reageren (dus direct afvallen terwijl zij meer eten) kan de schijn gewekt worden dat het een soort wondermiddel is. Echter is het belangrijk te benadrukken dat dit vrij zeldzaam is. Wanneer je geduld hebt zal je uiteindelijk wel slanker worden en meer kunnen eten, maar hiervoor moet het proces wel steeds herhaald worden.

Bestel nu jouw gepersonaliseerde macro pakket