Waarom de focus op macronutriënten?

Door de focus te leggen op je macro’s, heb je automatisch ook aandacht op je calorie inname. Dit komt simpelweg omdat macro’s calorieën leveren. Echter stelt het bijhouden van je macro’s je in staat om tijdens het traject kleine en subtiele aanpassingen te maken. Deze manier zorgt voor een veel duurzamer resultaat ten opzichte van het toepassen van extreme veranderingen, zoals het verbannen van bepaalde voeding of een zeer lage calorie inname. Elk afzonderlijke macro (koolhydraten, eiwitten en vetten) speelt een verschillende rol in ons lichaam.

Meet Your Macro's

Wat zijn de macronutriënten?

Koolhydraten is de verzamelnaam voor alle suikers, zetmeel en voedings vezels die in onze voeding voor komen. Koolhydraten vormen voor mensen een belangrijke bron van energie. Wij hebben deze elke dag nodig om goed te kunnen functioneren. Alle koolhydraten uit onze voeding worden uiteindelijk in het lichaam omgezet in glucose, een stof die essentieel is voor de werking van de hersenen, spieren en klieren. Als er te weinig koolhydraten worden gegeten, kunnen de organen niet goed werken. Het lichaam zal dit tekort aanvullen door ’zelf’ koolhydraten te gaan maken. Dit doet het lichaam door spiereiwit te gebruiken als energiebron. Dit betekent dat het lichaam spieren en in het uiterste geval ook organen moet afbreken om aan koolhydraten te komen.

Koolhydraten komen voor in producten die we dagelijks gebruiken. Fruit, melk en melkproducten, brood, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten, maar ook in honing, frisdrank en snoep. Voorbeelden van producten met voedzame koolhydraten zijn bijvoorbeeld:

– Havermout
– Peulvruchten
– Volkorenrijst
– Tomaten
– Fruit
– Donkere bladgroente
– Bessen
– Quinoa
– Boekweit

Eiwitten, ook wel proteïne genoemd zijn van groot belang. Dit komt omdat ze de belangrijkste bouwstoffen zijn voor de spieren, spieropbouw, spierherstel en spieronderhoud. Samen met koolhydraten en vetten zijn eiwitten de belangrijkste leveranciers van energie voor het lichaam. De functie van eiwit in ons lichaam is o.a. het verzorgen van de transport van voedingsstoffen, aanmaak van lichaamseigen stoffen, de vertering en de opbouw van cellen. In ons lichaam zijn de spieren en eigenlijk alle cellen opgebouwd uit eiwitten.

Eiwitten kun je uit diverse bronnen in onze voeding halen. Wanneer we eiwitrijk voedsel eten breekt ons lichaam de eiwit af in aminozuren (de bouwstenen van eiwit). Sommige aminozuren zijn essentieel voor ons lichaam. Wanneer deze aminozuren niet uit voeding kan worden gehaald maakt het lichaam het zelf aan. De eiwitten in onze voeding kunnen dierlijk of plantaardig zijn, maar het meeste eiwit haalt het lichaam uit bronnen zoals:

– Gevogelte (kip, kalkoen)
– Melk producten
– Kaas
– Vlees
– Vis
– Ei
– Noten
– Peulvruchten (bonen, linzen)
– Granen (rijst, pasta)

Vetten zijn onmisbaar in onze voeding. Vetten zijn een brandstof voor ons lichaam, ze leveren vitamines A, D, E en K en essentiële vetzuren, en hun vetzuren bepalen de architectuur (en daarmee de functie) van alle celmembranen. Vetten kunnen we op verschillende manieren onderverdelen naar herkomst:

• plantaardige vetten en
• dierlijke vetten

Op basis van de scheikundige samenstelling bestaat vet uit verschillende onderdelen:

• verzadigde vetzuren
• onverzadigde vetzuren
o enkelvoudig onverzadigd vetzuren
o meervoudig onverzadigd vetzuren
• transvetzuren

Ons lichaam kan niet alle vetzuren zelf maken en kan dit alleen binnen krijgen via voeding. Dit worden ook wel de essentiële vetzuren genoemd. Je lichaam heeft elke dag vetten nodig voor de opbouw van je cellen, je afweersysteem en de isolatie van je huid. Onderzoek toont aan dat vetten een belangrijke rol spelen bij de preventie en bestrijding van ziekten.

Door met name te letten op een goede balans tussen de verschillende soorten vet, is gezondheidswinst te behalen. Zorg er daarom voor dat je vet inname onder andere komt uit bronnen zoals:

– Noten (hazelnoten, walnoten en amandelen)
– Zaden (lijnzaad, chiazaad)
– Kokos vruchtvlees
– Walnoten
– Olijfolie of kokosolie
– Avocado
– Vette vis (haring, makreel, zalm en paling)
– Eieren
– Rauwe cacao

K
E
V
Alles over IIFYM & flexibel diëten