Wat zijn macronutriënten?

Macronutriënten zijn de drie belangrijkste componenten in ons voedsel:

  • Koolhydraten
  • Eiwitten
  • Vetten

Daar moet aan worden toegevoegd dat alcohol gezien wordt als een aparte 4de macronutriënt. Maar afgezien van alcohol zijn de drie eerder genoemde macro’s van belang voor het optimaal functioneren van het lichaam en alcohol is dat niet. De behoefte aan deze macro’s, of terwijl de verhoudingen, is voor ieder mens anders.

Deze verschillende macro’s leveren tezamen kilocalorieën (kcal). Het lichaam heeft dagelijks een bepaalde hoeveelheid calorieën nodig voor allerlei verschillende lichaamsfuncties zoals voor energie, de werking van je organen, om je gewicht constant te houden en je immuunsysteem.

Het totale aantal calorieën dat je dagelijks verbrand, inclusief je normale activiteiten en sporten noemt men ook wel je TDEE (= Total Daily Energy Expenditure). Je persoonlijke TDEE is afhankelijk van veel verschillende factoren zoals: je leeftijd, geslacht, lengte, gewicht en hoe actief je bent.

Wat zijn macronutriënten

De 4 verschillende macronutriënten leveren dus de calorieën. Echter is de hoeveelheid geleverde calorie per macronutriënt verschillend:

1 gram koolhydraten levert

4 kcal

1 gram eiwitten levert

4 kcal

1 gram vetten levert

9 kcal

1 gram alcohol levert

7 kcal

Micronutriënten:

Naast de macronutriënten bestaat ons voedsel ook uit micronutriënten. Dit zijn alle vitaminen, mineralen, mineralen en spoorelementen die essentieel zijn voor het lichaam en een optimale gezondheid. Je hebt als mens micro’s nodig om te groeien, te functioneren, gezond te blijven en ziekten te voorkomen. Ons lichaam kan de benodigde hoeveelheden van deze micro’s niet alleen produceren. Er zijn tientallen van vitaminen en mineralen die we van buitenaf aangeleverd moeten krijgen. Dit gebeurt doormiddel van een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon en de voedingssupplementen die wij als aanvulling naast ons dagelijkse voeding nemen. In tegenstelling tot de macronutriënten, bevatten de micronutriënten geen calorieën.

Waarom de focus op macronutriënten?